ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

by Yannis
Φολέγανδρος ταξιδιωτικός οδηγός

Η Φολέγανδρος  είναι ένα από τα ομορφότερα μικρά νησιά των Κυκλάδων και παρά τη δημοτικότητά της τα τελευταία χρόνια, έχει παραμείνει ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό.

Είναι ιδανικός προορισμός για χαλαρές διακοπές στον ήλιο και συνδυάζει όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, μια εκπληκτική Χώρα και όμορφη ακτογραμμή.

Αυτός ο οδηγός θα σας πει και θα σας δείξει με φωτογραφίες όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον προγραμματισμό του ταξιδιού σας στη Φολέγανδρο, τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη και πράγματα που μπορείτε να κάνετε, καθώς και λεπτομερείς χάρτες και ενδεικτικο προγραμμα.

Table Of Contents
  1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ
  2. Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΕ
  3. ΠΟΣΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ
  4. ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΊΝΕΤΕ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ
  5. ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  6. ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ
  7. ΠΩΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΊΤΕ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ
  8. ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΙΕΤΕ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ
  9. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
  10. 1. Χώρα
  11. 2. Ναός Παναγίας Κοίμηση της Θεοτόκου
  12. 3. Παραλία Κάτεργο
  13. 4. Παραλία Αγκάλη
  14. 5. Παραλίες Άγιος Νικόλαος και Λιβαδάκι
  15. 6. Λιμάνι Καραβοστάσης
  16. 7. Τα υπόλοιπα αξιοθέατα
  17. ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ
  18. 1. Χώρα
  19. 2. Καραβοστάσι
  20. 3. Άνω Μεριά
  21. 4. Αγκάλη
  22. ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ
  23. 1. Παραλία Κάτεργο
  24. 2. Παραλία Αγκάλη
  25. 3. Παραλία Αγίου Νικολάου
  26. 4. Παραλία Λιβαδάκι
  27. 5. Παραλία Βάρδια
  28. 6. Παραλία Χοχλιδιά
  29. 7. Παραλία Λιβάδι
  30. 8. Παραλία Γάλυφος
  31. 9. Άγιος Γεώργιος
  32. 10. Παραλία Αμπέλι
  33. 11. Παραλία Φηρών
  34. 12. Παραλία Λιγαριάς
  35. 14. Παραλίες Λατινάκι-Βιτζένζου-Πουντάκη
  36. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
  37. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  38. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
  39. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  40. ΕΚΔΡΟΜΕΣ & ξεναγήσεις
  41. ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ
  42. ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
  43. ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ

Η Φολέγανδρος είναι ένα από τα πιο φωτογενή νησιά των Κυκλάδων με εκπληκτική Χώρα και πανέμορφο παραθαλάσσιο τοπίο.

Η έκταση του νησιού είναι 32 τ.χλμ και έχει 670 κατοίκους.

Υπάρχουν τρεις κύριοι οικισμοί στο νησί: το μικρό λιμάνι Καραβοστάσι , η πρωτεύουσα Χώρα , και η Άνω Μεριά, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Το νησί έχει μια απόκρημνη ακτογραμμη με κατσίκες και γαϊδούρια διασπαρτα στο ανυδρο τοπιο. Υπάρχουν όμορφες παραλίες όπως το Κάτεργο και η Αγκάλη με καταγάλανα νερά.

Κάποτε ήταν ένα από τα λιγότερο επισκέψιμα νησιά των Κυκλάδων, αλλά τελευταία έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των τουριστών, ιδιαίτερα των Ελλήνων. Το νησι δεν έχει ακομα την υποδομή για να αντεπεξέλθει τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής και επομένως η διαμονή μπορεί να είναι πολύ ακριβή, γι’ αυτό καλό είναι να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΕ

Η τουριστική περίοδος ξεκινά από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Για  διακοπές στην θαλασσα, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Φολέγανδρο είναι μεταξύ Ιουνίου και μέσα Σεπτεμβρίου. Το κλιμα είναι ξηρό, ηλιόλουστο και ζεστό. Επίσης, οι περισσότερες τουριστικές ανέσεις θα είναι ανοιχτές μόνο αυτούς τους μήνες.

Αν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία, θα  απέφευγα τους καλοκαιρινούς μήνες του Ιούλιου και Αύγουστου, καθώς το νησί τείνει να γεμιζει κόσμο, οι τιμές τείνουν να είναι υψηλότερες και τα ξενοδοχεια τείνουν να έχουν πλήρη κράτηση. Ο καιρός μπορεί επίσης να γίνει πολύ ζεστός, με θερμοκρασίες άνω των 30°C. Ωστόσο, το νησί σφύζει από ζωή αυτούς τους μήνες με τα παντα ανοιχτά.

Ο άνεμος  μπορεί να είναι πρόβλημα στη Φολέγανδρο όπως στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες. Μπορεί να φυσάει πολύ όταν φυσούν βόρειοι άνεμοι που μερικές φορές διαρκούν για μέρες.

Εκτός της τουριστικης περιοδου υπάρχουν λίγα πλοία και τα περισσότερα καταστήματα, ξενοδοχεία και εστιατόρια κλείνουν τον Οκτώβριο και δεν ανοίγουν μέχρι τον Μάιο.

Για μένα, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Φολέγανδρο είναι τα μέσα Ιουνίου ή αρχές Σεπτεμβρίου  με πιο υπιες θερμοκρασίες, λιγότερο κόσμο και χαμηλότερες τιμές, αλλά ακομα δυνατό να κολυμπήσετε στη θάλασσα.

ΠΟΣΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ

Η Φολέγανδρος είναι μικρό νησί και πιθανότατα μπορείτε να εξερευνήσετε ολόκληρο το νησί σε δύο ημέρες, αλλά θα συνιστούσα να μείνετε για τουλάχιστον 4 ημέρες εάν θέλετε να το εξερευνήσετε με πιο χαλαρό ρυθμό και να επισκεφθείτε τις πιο απομονωμένες παραλίες και μέρη του νησιού.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΊΝΕΤΕ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ

Τα πιο δημοφιλή μέρη για διαμονή στη Φολέγανδρο είναι η Χώρα και το Καραβοστάσι, αλλά υπάρχουν και μερικά διαμερίσματα προς ενοικίαση στην Αγκάλη.

Η σύστασή μου είναι να μείνετε στη Χώρα καθώς είναι η καλύτερη βάση για να εξερευνήσετε το νησί με πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό και πραγματα να κανετε. Αν θέλετε ένα ξενοδοχείο κοντά στην παραλία, το καλύτερο μέρος για να μείνετε είναι το Καραβοστάσι (το λιμάνι της Φολεγάνδρου).

Τα καλύτερα ξενοδοχεία στη Φολέγανδρο

  • Aria Boutique Hotel: Όμορφα διαμερίσματα στη Χώρα στην άκρη του γκρεμού με υπέροχη θέα και υπέροχη πισίνα.
  • Anemi Hotel : Το πολυτελές ξενοδοχείο Anemi 5 αστέρων στο Καραβοστάσι περιλαμβάνει πισίνα, μπαρ/εστιατόριο, γυμναστήριο και γήπεδο τένις. Υπέροχη θέα προς το λιμάνι.
  • Ξενοδοχείο Aeri : Ένα υπέροχο μικρό ξενοδοχείο με εκπληκτική θέα προς τη Χώρα, μόλις 200 μέτρα μακριά.
  • Vardia Bay Hotel: Ένα καλό ξενοδοχείο στο Καραβοστάσι με θέα στη μικρή παραλία και στη θάλασσα από τις βεράντες.
  • Chora Resort and Spa : Ωραίο θέρετρο με μεγάλη πισίνα και μεγάλα δωμάτια.
  • Ξενοδοχείο Meltemi : Μια καλή και πιο οικονομική επιλογή στη Χώρα
  • Policandia Hotel : Ένα όμορφο ξενοδοχείο με μεγάλη πισίνα.

Κάντε κλικ εδώ για να ελέγξετε και να συγκρίνετε τις τιμές σε καταλύματα για ολόκληρο το νησί.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ωρες λειτουργίας

Καταστήματα : 9 π.μ. – 2.30 μ.μ. Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο. 9 π.μ.–2 μ.μ. και 5.30 μ.μ.–9 μ.μ. Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Εστιατόρια 11:00-11:00

Καφετέριες 10πμ – μεσάνυχτα

Ασφάλεια

Η Φολέγανδρος είναι ένα ασφαλές μέρος και δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά τη διάρκεια της διαμονής σας. Ωστόσο, αξίζει να είστε σε εγρήγορση σε πολυσύχναστα μέρη και τουριστικές περιοχές.

Ταξιδιωτική ασφάλιση

Συνιστάται πάντα να λαμβάνετε ταξιδιωτική ασφάλιση πριν ταξιδέψετε, ακόμη κι αν ένας προορισμός όπως η Φολέγανδρος δεν προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. καλύτερα να είστε πλήρως καλυμμένοι σε περίπτωση ατυχήματος ή καθυστερήσεων πτήσης. Μπορείτε να ελέγξετε τις προσφορές ταξιδιωτικής ασφάλισης σε μία από τις συγκρίσεις ιστοσελίδες.

Καιρός

Το κλίμα είναι  μεσογειακό , με ήπιους χειμώνες και ζεστά ηλιόλουστα καλοκαίρια. Ο  άνεμος  φυσάει συχνά: το χειμώνα ψυχρός άνεμος από την ενδοχωρα, ενώ τα καλοκαίρια χαρακτηρίζονται από το  μελτέμι .

Καλοκαίρι (Ιούνιος έως Σεπτέμβριος) : Ξηρό, ηλιόλουστο και ζεστό. Μπορεί να φυσάει κατά καιρούς. Μέσες θερμοκρασίες από 20 έως 33 °C.

Φθινόπωρο (μέσα Σεπτεμβρίου έως Νοεμβρίου) : Αρχίζει να γίνεται πιο συννεφιασμένη και πιο κρύα όσο προχωρούν οι μέρες. Μέσες θερμοκρασίες από 16 έως 26 °C.

Χειμώνας (Δεκέμβριος έως μέσα Μαρτίου) : Μπορεί να κάνει πολύ κρύο και να φυσαει και μερικές φορές να βρέχει, αλλά πολύ σπάνια χιονίζει. Μέσες θερμοκρασίες από 13 έως 17 °C.

Άνοιξη (μέσα Μαρτίου έως Μαΐου) : Αρχίζει να γίνεται πιο ζεστή και ηλιόλουστη με μέσες θερμοκρασίες μεταξύ 15 και 25 °C.

Μπορείτε να ελέγξετε τα ιστορικά δεδομένα καιρού εδώ .

Για ελληνικές ιστοσελίδες για τον καιρό, μπορείτε να επισκεφτείτε: Meteo ή Freemeteo.

Χρήματα

Αξίζει να έχετε αρκετά μετρητά μαζί σας, καθώς πολλά μικρά ξενοδοχεία, καταστήματα, καφέ ή εστιατόρια δεν δέχονται κάρτες. Δεν υπάρχουν τράπεζες στο νησί αλλά μόνο ΑΤΜ. Περισσότερες συμβουλές για την ανταλλαγή χρημάτων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η Φολέγανδρος έχει γίνει ένας ακριβός προορισμός την υψηλή περίοδο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ειδικά για διαμονή, αλλά το φαγητό είναι πολύ προσιτό.

Ηλεκτρικο

Τα βύσματα και οι πρίζες είναι τύπου C και F (με δύο στρογγυλές ακίδες). Η τάση είναι 230 V και η συχνότητα είναι 50 Hz.

Ταξιδιωτικos Eξοπλισμος

Αν το επισκεφτείτε το καλοκαίρι όπως οι περισσότεροι τουρίστες, δεν θα χρειαστεί να πακετάρετε πολλά, κυρίως καλοκαιρινά ρούχα και παπούτσια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σαγιονάρες, το απαραίτητο αντηλιακό και μαγιό. Ωστόσο, προτείνω να έχετε ένα ελαφρύ καλοκαιρινό μπουφάν , καθώς μπορεί να είναι λίγο ψυχρα το βράδυ, ειδικά τον Σεπτέμβριο και τον Μάιο που φυσάει αέρας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι να παρετε μαζι σας, ελέγξτε εδώ .

Διαδίκτυο/Κινητό τηλέφωνο

Εάν δεν είστε μέλος της ΕΕ, θα σας προτείνω να αγοράσετε μια κάρτα SIM πριν ταξιδέψετε στο νησί. Μπορείτε να αγοράσετε ένα στα καταστήματα της Wind , της Vodafone ή της Comsmote (οι τρεις κύριοι ελληνικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας) στην Αθήνα. Η Cosmote & η Vodafone έχουν την καλύτερη κάλυψη.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ

Με αεροπλάνο

Δεν υπάρχει αεροδρόμιο στη Φολέγανδρο. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι η Σαντορίνη ή η Μήλος. Μπορείτε να πετάξετε εκεί και στη συνέχεια να πάρετε το ταχύπλοο για τη Φολέγανδρο.

Με Ferry

Υπάρχουν πλοία από το λιμάνι του  Πειραιά  στην Αθήνα, συνήθως 4 φορές την εβδομάδα κατά τη θερινή περίοδο. Είναι ένα ταξίδι 4 έως 8 ωρών, ανάλογα με το πλοίο. Έχετε την επιλογή του ταχύπλοου που διαρκεί περίπου 4 ώρες ή του συμβατικού αλλά φθηνότερου πλοίου που διαρκεί περίπου 7 έως 10 ώρες ανάλογα με τη διαδρομή. Το συμβατικό πλοίο μπορεί να είναι πολύ κουραστικό, αλλά μπορεί να συνδυαστεί με επισκέψεις σε άλλα νησιά του Αιγαίου, καθώς περνά από άλλα γειτονικά νησιά (Σέριφος, Σίφνος, Μήλος). Η τιμή είναι συνήθως περίπου 40€ για ένα μόνο εισιτήριο με συμβατικό πλοίο και περίπου 80€ με ταχύπλοο, πολύ πιο ακριβό.

Γενικά, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν εκδίδουν χρονοδιαγράμματα και εισιτήρια για τη θερινή περίοδο μέχρι αργά την άνοιξη, επομένως είναι δύσκολο να προγραμματίσετε και να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων. Ωστόσο, οι τιμές τείνουν να είναι οι ίδιες ανεξάρτητα από το πόσο νωρίς κάνετε κράτηση και τα εισιτήρια επιστροφής έχουν συνήθως την ίδια τιμή με δύο μεμονωμένα εισιτήρια. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής, ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τον μήνα Αύγουστο, συνιστάται να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων, επειδή ορισμένα πλοία τείνουν να είναι γεματα.

Η Φολέγανδρος συνδέεται επίσης με τοπικά πλοία όλο το χρόνο με Σαντορίνη, Ίο, Σίκινο και Πάρο.

Μπορείτε να ελέγξετε το MarineTraffic για πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη θέση των πλοίων σε όλο το νησί.

Για τον φθηνότερο ιστότοπο  για να κλείσετε το ακτοπλοϊκό σας εισιτήριο στην Ελλάδα, ελέγξτε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Κάντε κράτηση για το πλοίο σας

ΠΩΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΊΤΕ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ

Με το αυτοκίνητο

Θα μπορούσατε να  νοικιάσετε αυτοκίνητο εάν θέλετε να εξερευνήσετε το νησί με τον δικό σας ρυθμό, αν και οι επιλογές είναι περιορισμένες, επομένως καλό είναι να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων. Το καλύτερο μέρος για ενοικίαση είναι στο λιμάνι, Καραβοστάσι, ή τη Χώρα. Η ενοικίαση αυτοκινήτου για μια μέρα είναι συνήθως 40 ευρώ την θερινη περίοδο.

Ελέγξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να κάνετε κράτηση και να συγκρίνετε τις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτου.

Κάντε κράτηση για ενοικίαση αυτοκινήτου

Με σκούτερ/μοτοσικλέτα/quadbike

Μια φθηνότερη εναλλακτική λύση αντι αυτοκίνητου είναι η ενοικίαση ενός σκούτερ ή μοτοσικλέτας , εάν αισθάνεστε άνετα με αυτό, αλλά πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στο δρόμο.

Τα Quadbikes μπορεί να είναι περιορισμένα και δεν είναι πολύ φθηνότερα από την ενοικίαση αυτοκινήτου, αλλά ειναι κάτι διαφορετικό.

Με ταξί

Υπάρχει περιορισμένη υπηρεσία ταξί και μπορεί να κανονιστεί τηλεφωνικά. Συνήθως υπάρχουν ταξί που περιμένουν στο λιμάνι με κάθε άφιξη του πλοίου και μπορείτε επίσης να κανονίσετε ταξί από τη Χώρα. Μπορεί να είναι λίγο ακριβό αλλά πιο βολικό μέσο μεταφοράς από το λεωφορείο.

Με λεωφορείο

Υπάρχει λεωφορείο μεταξύ Χώρας, Καραβοστάσι και Άνω Μεριάς, τους 3 οικισμούς του νησιού, αλλά και με την παραλία Αγκάλη. Το δρομολογιο είναι πιο συχνό τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι μια καλή και φθηνή επιλογή αν δεν νοικιάσετε αυτοκίνητο.

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το δρομολογιο των λεωφορείων εδώ . Το δρομολόγιο παει ανάλογα με την εποχή. Η τιμή του εισιτηρίου απλής διαδρομής είναι 2€ και μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας κατά την είσοδό σας στο λεωφορείο.

Με πλοίο

Υπάρχουν θαλάσσια ταξί που αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι του  Καραβοστάση για να φτάσουν σε διάφορες παραλίες του νησιού, π.χ. Κάτεργο & Αγκάλη

ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΙΕΤΕ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ

Το καλύτερο μέρος για φαγητό είναι η  Χώρα  με πολλά καλά εστιατόρια σε γραφικές πλατείες. Υπάρχουν επίσης μερικές ωραίες ταβέρνες με θαλασσινά στο λιμάνι του Καραβοστάσι.

Τα καλύτερα εστιατόρια στη Φολέγανδρο

  • Restaurant Melissa : Ένα υπέροχο εστιατόριο που βρίσκεται στην πλατεία της Χωρας, με καθίσματα κάτω από τα δέντρα που προσφέρει υπέροχα τοπικά πιάτα
  • Εστιατόριο Piatsa : Παραδοσιακό τοπικό φαγητό σε ωραία ατμόσφαιρα, στην κεντρική πλατεία της Χώρας.
  • Blue Cuisine : Κομψό υπαίθριο εστιατόριο με υπέροχα πιάτα και εξυπηρέτηση. Πιο ακριβό από τις κανονικές ταβέρνες.
  • Dal Kapo del porto : Μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες στο Καραβοστάσι με φρέσκα θαλασσινά.
  • Rakentia : Ένα εξαιρετικό κοκτέιλ μπαρ στη Χώρα για να απολαύσετε τη θέα και το ηλιοβασίλεμα.

Μπορείτε να ελέγξετε την τοποθεσία αυτών των εστιατορίων σε αυτό το χάρτη.

Τοπικές σπεσιαλιτέ

  • Ματσάτα : Ταλιατέλες με κόκορα
  • Ρακόμελο: Ρακί με μέλι
  • Καρπουζένια: ντόπιο γλυκό από τηγανητό καρπούζι
  • Κρασί
  • Περισσότερες πληροφορίες για τα καλύτερα ελληνικά πιάτα μπορείτε να βρείτε εδώ .

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

1. Χώρα

Η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι μια από τις πιο φωτογενείς πόλεις των Κυκλάδων. Είναι χτισμένη πάνω από ένα βράχο και προσφέρει εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Η περιπλάνηση στα στενα της Χώρας, ειδικά το βράδυ είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν βρίσκεστε στη Φολέγανδρο.

Η Χώρα είναι γεμάτη παραδοσιακά ασβεστωμένα σπίτια, με μπλε πόρτες και πολύχρωμες μπουκαμβίλιες. Υπάρχουν τρεις γραφικές πλατείες με παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες, με τραπέζια κάτω από τη σκιά των δέντρων για να απολαύσετε ένα γεύμα ή ένα ποτό.

Θα πρέπει επίσης να εξερευνήσετε τα στενά σοκάκια του Κάστρου, της παλαιότερης συνοικίας της Χώρας, με τα παλιά διώροφα ασβεστωμένα σπίτια, ακριβώς στην άκρη του γκρεμού που βλέπει στη θάλασσα.

2. Ναός Παναγίας Κοίμηση της Θεοτόκου

Η εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται πάνω από τη Χώρα στην άκρη του γκρεμού και προσφέρει εκπληκτική θέα στο χωριό και προς όλο το νησί και τη βόρεια ακτογραμμή.

Είναι 10 λεπτά ανηφορικά με τα πόδια από το χωριό και είναι ένα δημοφιλές σημείο για να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα. Είναι μια μαγική εμπειρία και πρέπει να είναι στη λίστα όλων των επισκεπτών στο νησί.

Ο ναός ανοικοδομήθηκε το 1821 και το εσωτερικό του είναι αρκετα ενδιαφέρον με το μαρμάρινο τέμπλο, αρχιεπισκοπικό θρόνο και άμβωνα.

3. Παραλία Κάτεργο

Το Κάτεργο είναι η πιο όμορφη παραλία του νησιού, με λευκά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά που περιβάλλεται από ψηλούς βράχους. Αξίζει να κάνετε πεζοπορία εκεί για την όμορφη θέα από την κορυφή του λοφου.

4. Παραλία Αγκάλη

Αυτή είναι μια από τις καλύτερες και πιο δημοφιλείς αμμώδεις παραλίες του νησιού με πολλές ταβέρνες και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

5. Παραλίες Άγιος Νικόλαος και Λιβαδάκι

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ενώ βρίσκεστε στο νησί είναι να πάρετε το καραβάκι από την Αγκάλη ή να κάνετε πεζοπορία σε αυτές τις όμορφες παραλίες στη δυτική ακτή της Φολεγάνδρου.

6. Λιμάνι Καραβοστάσης

Το Καραβοστάσι είναι το λιμάνι του νησιού στα νοτιοανατολικά της Φολεγάνδρου. Είναι ένα ελκυστικό παραθαλάσσιο χωριό χτισμένο γύρω από μια βοτσαλωτή παραλία με λίγα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και λίγα εστιατόρια.

7. Τα υπόλοιπα αξιοθέατα

Σπήλαιο Χρυσοσπηλιά

Η Χρυσοσπηλιά είναι ένα σπήλαιο που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία της Παναγίας με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το σπήλαιο είναι μοναδικό για τα αρχαία ανδρικά ελληνικά ονόματα γραμμένα στους τοίχους και την οροφή του. Μπορείτε να το επισκεφθείτε με οργανωμένη εκδρομή με σκάφος. Η ασφαλής πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με σκάφος όταν ο καιρός δε φυσαει.

Φάρος Ασπροπούντας

Μπορείτε να επισκεφτείτε τον φάρο από την παραλία Λιβαδάκι (15 λεπτά με τα πόδια) ή μέσω μονοπατιού από την Άνω Μεριά (1 ώρα πεζοπορία).

Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στην Άνω Μεριά. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι με διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταλάβετε πώς ζούσαν κάποτε οι ντόπιοι. Η επίσκεψη είναι δωρεάν.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ

1. Χώρα

Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Βρίσκεται σε ένα εκπληκτικό σκηνικό στην άκρη του γκρεμού και είναι μια από τις ομορφότερες Χωρές των Κυκλάδων.

Το κέντρο του χωριού είναι απαλλαγμένο από αυτοκινητα και είναι ένας όμορφος λαβύρινθος από στενά δρομάκια και ελκυστικές πλατείες γεμάτες καφετέριες και εστιατόρια. Είναι γεμάτο ασβεστωμένα σπίτια με γραφικές μικρές αυλές και πολυάριθμα εκκλησάκια

Η γειτονιά Κάστρο είναι αρκετά ελκυστική με διώροφες κατοικίες.

Πάνω από το χωριό βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας (μοναστήρι Κοίμησης της Θεοτόκου) που προσφέρει υπέροχη θέα, ειδικά το ηλιοβασίλεμα.

2. Καραβοστάσι

Το Καραβοστάσι είναι το λιμάνι του νησιού στα νοτιοανατολικά της Φολεγάνδρου. Είναι ένα ελκυστικό παραθαλάσσιο χωριό χτισμένο γύρω από μια βοτσαλωτή παραλία με λίγα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και λίγα εστιατόρια. Υπάρχει μια ακομα γραφική παραλία με γκρεμό στα δυτικά του λιμανιου.

3. Άνω Μεριά

Η Άνω Μεριά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Φολεγάνδρου, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού.

Είναι ένα σύμπλεγμα από μικροσκοπικούς οικισμούς που απλώνονται χωρίς συγκεκριμένο κέντρο χωριού. Υπάρχει μια ωραία εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Για να μάθετε περισσότερα για την τοπική ζωή στην Άνω Μεριά μπορείτε να επισκεφτείτε το τοπικό Λαογραφικό Μουσείο.

4. Αγκάλη

Η Αγκάλη είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο γύρω από τον κόλπο της Αγκάλης με την πιο δημοφιλή αμμώδη παραλία του νησιού.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ

Η Φολέγανδρος έχει μερικές όμορφες παραλίες, άλλες με άμμο και άλλες με βότσαλο με κρυστάλλινα νερά. Μερικες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες, είτε πρέπει να περπατήσετε είτε να πάρετε βάρκα για να τα φτάσετε.

Οι καλύτερες παραλίες που δεν πρέπει να χάσετε είναι το Κάτεργο, η Αγκάλη, ο Άγιος Νικόλαος και η παραλία Λιβαδάκι.

Αν έχει αέρα, αποφύγετε τις παραλίες στη βόρεια ακτή και επισκεφθείτε τις νότιες.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τις 10 καλύτερες παραλίες του νησιού.

1. Παραλία Κάτεργο

Το Κάτεργο είναι η πιο όμορφη παραλία του νησιού, με λευκά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά που περιβάλλεται από ψηλούς βράχους.

Είναι προσβάσιμο με 25 λεπτά πεζοπορία από τον οικισμό Λιβάδι ή με θαλάσσιο ταξί από τον Καραβοστάση (€12).

Δεν υπάρχουν ταβέρνες ή ομπρέλες, επομένως καλό είναι να φέρετε το δικό σας νερό και φαγητό.

2. Παραλία Αγκάλη

Αυτή είναι μια από τις καλύτερες και πιο δημοφιλείς αμμώδεις παραλίες του νησιού με πολλές ταβέρνες και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή λεωφορείο και είναι ιδανικη για οικογένειες λόγω των ρηχών νερών και των λίγων δέντρων για ισκιο.

Στη δεξιά πλευρά του κόλπου, υπάρχει ένα μικρο λιμανάκι, όπου παίρνετε το καραβάκι για τις κοντινές παραλίες του Αγίου Νικολάου και του Λιβαδακίου.

3. Παραλία Αγίου Νικολάου

Μια από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού στα δυτικά της Αγκάλης. Μπορείτε να το φτάσετε με πεζοπορία 20 λεπτών από την Αγκάλη ή με πλοίο (5 λεπτά). Είναι ένα μείγμα από άμμο και βότσαλο με όμορφα καθαρά νερά. Υπάρχουν και κάποια δέντρα που προσφέρουν ισκιο. Το μόνο μειονέκτημα ειναι οτι ο βυθος είναι λίγο βραχώδης στην αρχή.

Υπάρχει μια μικρή ταβέρνα στην παραλία που προσφέρει καλό φαγητό και ένα μικρό εκκλησάκι που προσφέρει ωραία θέα στην παραλία.

Η παραλία έχει γίνει δημοφιλής και για γυμνιστές.

4. Παραλία Λιβαδάκι

Πρόκειται για μια όμορφη παραλία με άσπρα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά.

Είναι προσβάσιμη με καραβάκι από την Αγκάλη (15 λεπτά) ή με τα πόδια από την Άνω Μεριά (45 λεπτά πεζοπορία). Το εισιτήριο μετ’ επιστροφής από την Αγκάλη κοστίζει 15 ευρώ.

Η παραλία δεν έχει ξαπλωστρες ή ομπρέλες.

5. Παραλία Βάρδια

Μια υπέροχη παραλία στην ανατολική πλευρά του Καραβοστάση με ένα μείγμα από άμμο και βότσαλο. Περιβάλλεται από γκρεμο και είναι προσβάσιμη με σκαλια από το λιμάνι.

Μπορεί να έχει κυμα όταν φυσούν βόρειοι άνεμοι. Πολύ πιο ήσυχη από την παραλία Χοχλιδιά.

6. Παραλία Χοχλιδιά

Γνωστή και ως παραλία Καραβοστάσι καθώς βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι του Καραβοστάση. Είναι μια υπέροχη βοτσαλωτή παραλία με δέντρα για σκιά. Αρκετά ρηχη και για αυτο ιδανικη για οικογένειες με παιδιά.

Υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια σε κοντινή απόσταση. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι είναι πολύ κοντά στα καραβάκια του λιμανιού

7. Παραλία Λιβάδι

Η παραλία Λιβάδι είναι μια σχετικά μεγάλη παραλία με άμμο και βότσαλο, κοντά στο Καραβοστάσι, 15 λεπτά με τα πόδια προς τα νότια.

Είναι μια καλή παραλία για οικογένειες, με δέντρα για ισκιο αλλά χωρις ταβέρνες ή ομπρέλες.

Είναι πολύ κοντά στο κάμπινγκ Λιβάδι .

8. Παραλία Γάλυφος

Είναι μια μικρή βοτσαλωτή παραλία με υπέροχα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Είναι προσβάσιμη μέσω μονοπατιού (10 λεπτά με τα πόδια από την παραλία Αγκάλη και 10 λεπτά πριν την παραλία του Αγίου Νικολάου).

9. Άγιος Γεώργιος

Μικρή παραλία με βότσαλο στη βόρεια ακτή της Φολεγάνδρου που περιβάλλεται από μερικά παλιά σπίτια ψαράδων. Μπορεί να έχει κυμα όταν φυσάει βόρειος άνεμος.

Προσβάσιμη με αυτοκίνητο μέσω μη ασφαλτοστρωμένου δρόμου από την Άνω Μεριά ή μέσω μονοπατιού (1 ώρα πεζοπορία).

10. Παραλία Αμπέλι

Είναι μια μικρή βραχώδης παραλία με όμορφα καθαρά νερά.

Η παραλία είναι προσβάσιμη μέσω ενός απότομου χωματόδρομου (10 λεπτά με το αυτοκίνητο από τον κεντρικό δρόμο) ή 30 λεπτά με τα πόδια από την Άνω Μεριά. Υπαρχει ένα μικρό μονοπάτι στο τέλος του δρόμου που οδηγεί στην παραλία.

11. Παραλία Φηρών

Τα Φηρά είναι ένας μικροσκοπικός κολπίσκος, 15 λεπτά μέσω μονοπατιού από την Αγκάλη και ένα ιδανικό απομονωμένο σημείο για να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα.

12. Παραλία Λιγαριάς

Μια μικρή απομονωμένη παραλία με βότσαλα δίπλα στον Άγιο Γεώργιο, ιδανική για απομόνωση. Προσβάσιμη με αυτοκίνητο μέσω χωματόδρομου από την Άνω Μεριά ή μέσω μονοπατιού (1 ώρα πεζοπορία).

14. Παραλίες Λατινάκι-Βιτζένζου-Πουντάκη

Μικρές ήσυχες αμμουδιές, που βρίσκονται η μια δίπλα στην άλλη κοντά στο λιμάνι του Καραβοστάσι (1000μ).

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Μπορείτε να  κάνετε κλικ στον  παρακάτω χάρτη για να δείτε που βρισκονται τα καλύτερα αξιοθέατα, εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς και τα καλύτερα χωριά και παραλίες στη Φολέγανδρο. Ο χάρτης περιλαμβάνει επίσης πρακτικές πληροφορίες, τα καλύτερα μέρη για θεα και φωτογραφίες από το νησί.

Για να αποθηκεύσετε τον χάρτη, βεβαιωθείτε ότι έχετε συνδεθεί στον λογαριασμό σας Google και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο αστέρι στα δεξιά του τίτλου. Για να εντοπίσετε τον χάρτη, μεταβείτε στην εφαρμογή (ή στον Λογαριασμό σας Χάρτες Google), κάντε κλικ στο «Αποθηκευμένα» (ή «Τα μέρη σας») και επιλέξτε «Χάρτες».

Τουριστικός Χάρτης Φολεγάνδρου
Τουριστικός Χάρτης Φολεγάνδρου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αξίζει να μείνετε στο νησί για τουλάχιστον 2 ημέρες, αλλά θα σας προτείνω να μείνετε 3-4 ημέρες εάν θέλετε να το εξερευνήσετε. Το παρακάτω δρομολόγιο περιλαμβάνει πράγματα που πρέπει να κάνετε για 4 ημέρες στο νησί. Έχω πάρει τη Χώρα ως βάση & διανυκτέρευση για τη διάρκεια των διακοπών. Θα συνιστούσα να νοικιάσετε αυτοκίνητο για τουλάχιστον μια μέρα, καθώς σας δίνει την ελευθερία να σταματήσετε όπου θέλετε και να απολαύσετε τη θέα.

Ημέρα 1

  • Άφιξη με πλοίο στον Καραβοστάση.
  • Χαλαρώστε στο ξενοδοχείο σας.
  • Περιπλανηθείτε στα στενά της Χώρας.
  • Επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας για θέα και ηλιοβασίλεμα.
  • Ολοκληρώστε τη μερα με ένα γεύμα σε μια από τις γραφικές πλατείες του χωριού.

Ημέρα 2

  • Νοικιάστε αυτοκίνητο και περιηγηθείτε στο νησί
  • Επισκεφθείτε την Άνω Μεριά και τη βόρεια πλευρά του νησιού.
  • Φωτογραφική στάση στις παραλίες της Λυγαριάς και του Αγίου Γεωργίου
  • Πεζοπορία στην παραλία Κάτεργο και μπανιο στη θαλασσα.
  • Επιστροφή στο Καραβοστάσι από τον παραλιακό δρόμο
  • Άλλο ένα προαιρετικό μπάνιο στο Λιβάδι.
  • Θαυμάστε τη θέα στη Χώρα και το Καραβοστάσι από την κορυφή του νησιού.
  • Επιστροφή στη Χώρα για φαγητό και ποτό.

Ημέρα 3

  • Πρωινή βόλτα στην εκκλησία της Παναγίας για να απολαύσετε την πρωινή θέα
  • Επισκεφθείτε την παραλία της Αγκάλης με λεωφορείο ή νοικιασμένο αυτοκίνητο
  • Πλοίο για τον Άγιο Νικόλαο και την παραλία Λιβαδάκι και μπάνιο στη θάλασσα
  • Επιστροφή με τα πόδια από τον Άγιο Νικολαο
  • Επισκεφθείτε το Καραβοστάσι για βραδινή βόλτα και φαγητό

Ημέρα 4

  • Πρωινό μπάνιο στην παραλία Βάρδια στο Καραβοστάσι
  • Ξενάγηση με σκάφος στο νησί που περιλαμβάνει το Σπήλαιο Χρυσοσπηλιά ή για καταδύση
  • Πλοίο για επιστροφή στην Αθήνα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Μπορείτε να δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες και slideshows από το νησί της Φολεγάνδρου εδώ.

Εδώ είναι μια λίστα με τις καλύτερες τοποθεσίες για θέα στο νησί.

  • Εκκλησία της Παναγίας
  • Άποψη της βόρειας πλευράς του νησιού
  • Θέα στην παραλία Κάτεργο
  • Εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου
  • Θέα στα βράχια της Χώρας
  • Εκκλησία Αγίου Νικολάου
  • Θέα στην παραλία Λιβαδάκι
  • Άποψη της παραλίας και της ακτογραμμής του Γαλυφού
  • Θεα του Καραβοστάση
  • Θέα στον κόλπο της Αγκάλης
  • Θέα στην παραλία της Αγκάλης
  • Αποψη της Άνω Μεριάς

Μπορείτε να βρειτε αυτές τις τοποθεσίες και τα καλύτερα φωτογραφικά σημεία στο νησί στον παρακάτω χάρτη .

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Πεζοπορία

Το νησί της Φολέγανδρου είναι ένα εξαιρετικό μέρος για πεζοπορία, αν και τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να κανει πολυ ζεστη, γι’ αυτό συνιστάται το πρωί ή αργά το βράδυ.

  • Αγκάλη προς Άγιο Νικόλαο : Πρόκειται για μια εύκολη πεζοπορία 20 λεπτών στην παραλία του Αγίου Νικολάου από την παραλία Αγκάλη που προσφέρει ωραία θέα στην ακτογραμμή.
  • Λιβάδι προς Κάτεργο : Είναι μια πιο δύσκολη πεζοπορία από τον οικισμό Λιβάδι μέχρι την παραλία Κάτεργο. Το μονοπάτι είναι πιο εύκολο στο δρόμο προς το Κάτεργο καθώς είναι κατηφορικό και πιο κουραστικό στην επιστροφή λόγω της ανηφόρας από την παραλία. Χρειάζονται περίπου 25 λεπτά, αλλά αξίζει τον κόπο καθώς η θέα είναι εκπληκτική καθώς πλησιάζετε την παραλία από την κορυφή.
  • Φάρος Λιβαδάκι προς Ασπροπούντα : Εύκολη διαδρομη, 20 λεπτά με τα πόδια από την παραλία Λιβαδάκι μέχρι το Φάρο προσφέροντας ωραία θέα προς την παραλία.

Περισσότερες πληροφορίες για τα διάφορα μονοπάτια πεζοπορίας στο νησί θα βρείτε εδώ .

Καταδύσεις

Υπάρχει ένα κέντρο καταδύσεων στο νησί που προσφέρει εκδρομές για καταδύσεις και κολύμβηση με αναπνευστήρα. SEA-U είναι ένα πιστοποιημένο  καταδυτικό κέντρο που βρίσκεται στη Χώρα

ΕΚΔΡΟΜΕΣ & ξεναγήσεις

Εκδρομή με σκάφος στη Φολέγανδρο

Υπάρχουν εταιρείες που διοργανώνουν εκδρομές με σκάφος σε όλο το νησί.

Μια καλή περιήγηση με σκάφος σε όλο το νησί που διοργανώνει το Diaplous Travel ξεκινά από το λιμάνι του Καραβοστάση και διαρκεί περίπου 6 ώρες με στάσεις σε διάφορες παραλίες και επίσης επίσκεψη στο Σπήλαιο Χρυσοσπηλιά. Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε τις λιγότερο προσβάσιμες παραλίες του νησιού (π.χ. Κάτεργο, Λιβαδάκι ή Αμπέλι). Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ . Εισιτήριο: 50€ το άτομο.

Μπορείτε επίσης να κάνετε μια ιδιωτική περιήγηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας μαζί τους καθώς και με τις ακόλουθες εταιρείες: Island Spirit & Sea-U .

Επισκεφθείτε τα γειτονικά νησιά

Μπορείτε να πάρετε το πλοίο και να επισκεφθείτε ένα από τα γειτονικά νησιά. Δύσκολο να γίνει ως ημερήσια εκδρομή λόγω των ωραρίων των πλοίων, αλλά ως ενδιάμεσος σταθμός για λίγες μέρες πριν επιστρέψετε στην Αθήνα. Μπορείτε να επισκεφτείτε τα γειτονικα νησία Σίκινο,  ΊοΜήλο ή κάποιο από τα άλλα νησιά στη διαδρομή της επιστροφής προς τον Πειραιά  (π.χ. Πάρο ή Νάξο).

ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Δείτε την παρακάτω παρουσίαση βίντεο για να αντλήσετε περαιτέρω έμπνευση για να επισκεφτείτε τη Φολέγανδρο

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Άλλοι χρήσιμοι ιστότοποι για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Φολεγανδρο:

  • Folegandros.gr : Επίσημος ιστότοπος της Φολεγάνδρου με πολλές πληροφορίες για το νησί.
  • Mysterious Greece : Ένας καλός ιστότοπος με λεπτομερείς πληροφορίες για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Φολέγανδρου

Μερικοί καλοί  ταξιδιωτικοί οδηγοί  για να αγοράσετε πριν επισκεφτείτε τη Φολέγανδρο:

  • Lonely Planet Greek Islands (Ταξιδιωτικός οδηγός) : Αυτός ο περιεκτικός οδηγός περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για τη Φολέγανδρο. Αξίζει τον κόπο μόνο αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε άλλα νησιά της Ελλάδας.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

  • Πτήσεις : Skyscanner είναι η πρώτη μου επιλογή, καθώς είναι τόσο εύκολο στη χρήση, και μπορείτε να αναζητήσετε τις καλύτερες προσφορές ανά μήνα. Google Flights είναι μια άλλη πολύ καλή μηχανή αναζήτησης.
  • Διαμονή : Booking.com είναι η πρώτη μου επιλογή, καθώς προσφέρει μια μεγάλη επιλογή καταλυμάτων σε προσιτές τιμές και είναι τόσο εύκολο στη χρήση. TripAdvisor είναι μια από τις καλύτερες μηχανές αναζήτησης για να ελέγξετε προσφορές από διαφορετικούς ιστότοπους. Airbnb είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για σπίτια και διαμερίσματα προς ενοικίαση από πραγματικούς ιδιοκτήτες.
  • Πλοία: Ferryhopper είναι ένας από τους καλύτερους ιστότοπους για να ελέγξετε τα δρομολόγια των πλοίων και να αγοράσετε τα φθηνότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όσο βρίσκεστε στην Ελλάδα.
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου : Ελέγχω πάντα Skyscanner για τις φθηνότερες επιλογές ενοικίασης αυτοκινήτου.
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς : Ελέγξτε την ιστοσελίδα της Folegandrosbuses για τα πιο πρόσφατα δρομολόγια.
  • Ταξιδιωτική ασφάλιση : SafetyWing είναι μια εξαιρετική επιλογή για χρόνιους ταξιδιώτες. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα price comparison websites για φθηνότερες προσφορές.

Sharing is caring!

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy